Afdeling 1
Afdeling 1 på Rismølleskolen er for 0.-5. klasse. I afdeling 1 er der udvidet samarbejde mellem lærere og pædagoger.
Velkommen til Afdeling 1 på Rismølleskolen
Afdeling 1 på Rismølleskolen omfatter 0. til 5. klasse. Her skaber vi en tryg, struktureret og læringsfokuseret hverdag for alle elever, med fokus på både deres faglige udvikling og vigtigst af alt- deres trivsel i højsædet.
Vi har et tæt og samarbejdsorienteret miljø mellem lærere og pædagoger. Vi mener, at trivsel og faglig progression hænger tæt sammen, og derfor har vi pædagoger fast tilknyttet klasserne i afdeling 1. Pædagogerne bidrager aktivt til undervisningen og bringer et værdifuldt perspektiv ind i klasserummet, hvilket både understøtter elevernes trivsel og fremmer deres faglige udvikling. Ved at være en tæt del af klassen skabes et endnu stærkere fundament for læring, hvor alle elever føler sig set, hørt og støttet i deres individuelle udvikling.
Vores værdier: Dialog, fællesskab og udvikling
Værdierne for Afdeling 1 bygger på dialog, fællesskab og udvikling. Vi prioriterer en åben og respektfuld dialog – både med eleverne og deres forældre – og arbejder målrettet med tydelige forventninger, gensidig respekt og en tæt kontakt mellem skole og hjem. Gennem et fælles sprog og klare strukturer skaber vi genkendelighed, som bidrager til tryghed og ro i hverdagen.
En tryg og struktureret begyndelse
Gennem hele skolegangen arbejdes målrettet på at give eleverne en tryg og sammenhængende start på deres skoleliv. Vi prioriterer en glidende overgang fra børnehaven til førskolen, fra førskolen til 0. klasse, og igen fra 0. til 1. klasse. Kendte voksne følger eleverne, hvilket giver eleverne mulighed for at skabe en tryg og forudsigelig ramme, hvor eleverne hurtigt kan forstå skolens forventninger og navigere i deres hverdag.
Vi har indført venskabsklasser mellem 0. og 3. klasserne. Her får eleverne mulighed for at lære hinanden at kende gennem forskellige aktiviteter og samarbejdsøvelser, der løber gennem hele skoleåret. Venskabsklasserne skaber ikke kun stærke bånd på tværs af alder, men styrker også fællesskabet og giver de yngre elever et naturligt netværk af ældre venner, som de kan vende sig til i hverdagen. Dette initiativ bidrager til et miljø, hvor alle føler sig inkluderet og værdsat.
Fællesskab og traditioner
Fællesskabet i Afdeling 1 er centralt for alt, hvad vi gør. Vi har klare og forudsigelige rutiner, som gør det lettere for eleverne at føle sig trygge og få overblik over skoledagen. Dette gælder både ved skoledagens start, i stillestunder og under spisesituationer. Genkendelighed skaber tryghed og hjælper eleverne med at navigere i hverdagen. Vi arbejder bevidst med trivsel og relationer – både i den enkelte klasse og på tværs af årgange. Det gør vi blandt andet gennem “klassens tid”, klassemøder, ugentlig trivselsundervisning og brug af værktøjet “klassetrivsel.dk.” Vi synger også morgensang. Når vi synger åbent og frit med hinanden, skaber vi et helt særligt rum sammen. Et rum, hvor vi oplever fællesskabet, hvor ‘jeg bliver til vi’. Her samles hele afdeling 1 for at sige et sangligt Godmorgen til hinanden.
Udeområder til Leg og Læring samt legepatrulje
Skolens store udeområder giver eleverne masser af plads til både fysisk aktivitet og kreative lege. Udeområderne rummer en stor boldbane, et skovområde med tarzanbane og klatremuligheder, som bruges både til friluftsaktiviteter og undervisning. Vores skolegårde er udstyret med en multibane, basketkurve og klatretårn, der giver eleverne mulighed for at udfolde sig og udvikle både deres motorik og sociale færdigheder. Som en del af vores fokus på at skabe et aktivt og inkluderende læringsmiljø, har vi også en fast legepatrulje på skolen. Vores 5. klasses elever fungerer som legepatruljer, hvor de planlægger og leder sjove og udviklende lege for de yngre elever i pauserne. Dette initiativ hjælper de mindre børn med at finde nye legekammerater og aktiviteter, som styrker deres motorik og sociale færdigheder, samtidig med at det fremmer et positivt fællesskab på tværs af årgange.
Legepatruljen er ikke kun en mulighed for vores yngre elever at få styrket deres sociale relationer, men også for vores 5. klasses elever at udvikle ledelseskompetencer og ansvar. Der er altid voksne gårdvagter til stede for at sikre, at legen forløber trygt og sikkert.
Ture og oplevelser
Udover klasselokalets rammer tilbyder vi spændende ture og aktiviteter, som bringer eleverne ud af skolen og udvider deres horisont. Ture til naturen, museer eller kulturelle arrangementer giver eleverne mulighed for at lære gennem oplevelser og styrker både deres nysgerrighed og trivsel. Disse aktiviteter integreres i undervisningen og er med til at understøtte skolens læringsmål.
Svømmehallen – Læring i vand
Vores lille, men hyggelige svømmehal er et populært sted for både undervisning og fritidsaktiviteter. Eleverne får mulighed for at arbejde med deres motorik samt lære at færdes i vand på en tryg og struktureret måde. Der er altid voksne med gyldig bassinprøve, som sikrer, at der er trygge rammer for eleverne.
Makerspace og teknologiforståelse
Vi prioriterer digital dannelse og teknologiforståelse, som en integreret del af undervisningen. I vores Makerspace "RisMAKER'n" har eleverne mulighed for at arbejde med moderne teknologi, herunder robotter, kodning, 3D-printere og Laser Cutter. Dette skaber en praktisk og kreativ læringsramme, hvor eleverne får hands-on erfaring med teknologier, der kan styrke deres læring og nysgerrighed på tværs af fagene.
M1 – Mellemformstilbud
M1 er et særligt tilbud i Afdeling 1, som henvender sig til elever, der har brug for ekstra støtte og en roligere skoledag. Her er tempoet tilpasset den enkelte, og der er mulighed for at få ekstra pauser eller undervisning i et mindre og mere nærværende miljø. M1 giver eleverne de nødvendige redskaber til at trives og udvikle sig i deres eget tempo.
I Afdeling 1 handler det ikke kun om faglig læring, men også om at skabe et miljø, hvor eleverne trives både socialt og personligt. Vi arbejder kontinuerligt med at støtte hver enkelt elev i deres udvikling, både fagligt og menneskeligt, så de er godt forberedt på at fortsætte deres skolegang i afdeling 2. Det er vores mål, at eleverne forlader Afdeling 1 som glade, nysgerrige og undervisningsparate elever, der har lyst til at lære, kan samarbejde, tage ansvar og indgå i forskellige fællesskaber – og som har fået en stærk ballast til resten af deres skoleliv.